www.jarmuugyintezo.hu
www.jarmuugyintezo.hu
genti dama la moda

Gépjármű átírás ügyintézés, ára, menete, illetéke


Minden autótulajdonost érinthet bár mikor a gépjármű átírás ügyintézés témaköre, ezért nagyon jól járhat az, aki itt a mi oldalunkon keresztül tájékozódik az ezzel kapcsolatos tudnivalókról. Ezt az ügyet is az okmányirodában kell elintéznünk, melyhez fontos többek között jó előre tudni, hogy mik is ennek az ügymenetnek a költségei. A gépjármű átírás ugyanis a jövőben is illetékfizetési kötelezettséggel jár.

Gépjármű átírás ügyintézés:

06 30 326 8496

Amikor egy gépkocsi tulajdonjoga megváltozik, abban az esetben az eladó és a vevő részéről is egyaránt felmerülnek különféle kötelezettségek, intézni valók. Az eladó részéről például bejelentési kötelezettség merül fel, aminek jelentősége abban rejli,, hogy csak a bejelentés megtételével szűnhetnek meg addigi kötelezettségei, így tud csak megszabadulni a fizetési kötelezettségektől is. A gépjármű kizárólag a bejelentést követően kerül le az eladó nevéről, amivel egy időben megszűnnek az anyagi terhek is.


A vevő részéről nem szabad megfeledkezni arról, hogy adott határidőn belül be kell fizetnie az átírási illetéket, mert csak ezt követően végzik el a tulajdonjog bejegyzését.

Ahhoz, hogy az okmányirodai ügyintézés flottul menjen, itt felsoroljuk, hogy milyen iratokkal, dokumentumokkal felszerelve érdemes már odamenni.

  • tanúkkal aláíratott adásvételi szerződés
  • forgalmi engedély
  • törzskönyv (új típusú forgalmi engedélynél)
  • járműkísérő lap (eredetiség vizsga)
  • a vevő nevére szóló érvényes kötelező felelősségbiztosítás kötvény
  • személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya
  • megkötött kötelező biztosítási szerződés


gepjarmu atiras

A 120 kW-nál nagyobb teljesítményű hajtómotoros autóbuszok, teherautók, vontatók esetében a gépjármű átírás költség úgy kerül kiszámításra, mintha az egy 120 kW teljesítményű hajtómotorral rendelkező gépjármű lenne. Illetékmentességet élveznek azok a gépjárművek, melyeket kizárólag elektromos hajtómotor működtet.

Nagyon lényeges pont, hogy még az átírást megelőzően új kötelező biztosítási szerződést kell kötnie a vevőnek saját nevére szólóan, amiben rengeteget tudunk Önnek segíteni, hiszen itt oldalunkon a kötelező biztosítási kalkulátor használatával szinte azonnal meg lehet nézni minden vezető biztosító ajánlatát, azok összehasonlító táblázatát és akár pár kattintással meg is lehet kötni az új kötelezőt, amire internetes kötéskor még kedvezmény is jár. További költségek, melyekkel számolni kell: új forgalmi engedély kiállításának költsége 6000.- Ft, ugyan ennyibe kerül az új törzskönyv kiállítása és semmiképp sem szabad megfeledkezni az eredetiségvizsgálat költségéről sem.

Érdemes szem előtt tartani tehát, hogy amint meg van a kiszemelt gépjármű és megszületik a megegyezés, legelső lépésként érdemes a kötelező biztosítást megkötni, hiszen csak ennek birtokában lehetséges elindítani az okmányirodai ügyintézést. Ez vonatkozik új és használt autó vásárlására egyaránt. Szintén nagyon fontos arra odafigyelni, hogy az adásvételtől számított 15 napon belül el kell végezni az átírást, mert különben az automatizált rendszer azonnal észleli a határidő túllépést és minden előzetes figyelmeztetés nélkül késedelmi pótlékot számíthatnak fel.

Amikor családon belüli gépjármű átírás történik, akkor a más esetekhez képest eltérő a fizetendő illeték mértéke attól függően, hogy milyen indokkal történik az átírás. Nem mindegy ugyanis, hogy ajándékozásról, öröklésről, vagy más okról van szó az adott helyzetben. Bár mely okból is történik az átírás, nem szabad elfeledkezni a kötelező biztosításról, hiszen ha ez elmarad, sok kellemetlenség érheti az új tulajdonost. Akkor ugyanis, ha nem kötik meg idejében az új biztosítási szerződést, az új tulajdonos igen nagy összegű fedezetlenségi díj kirovására számíthat. Látható, hogy nem egy túlságosan bonyolult, vagy összetett dolog a gépjármű átírás ügyintézés, főleg, ha itt nálunk minden információt elolvas, mert ennek birtokában lépésről lépésre elő lehet készíteni a dolgokat és így az okmányirodai ügyintézés sem tart hosszú ideig.